Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

papryka czerwona
1 szt.
bakłażan
1 szt.
pomidory
2 szt.
cebula
1 szt.
czosnek
1 ząbek
oliwki zielone
oliwki czarne
oliwa

Do smaku

Kminek cały Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sklep Prymat

Porada

Jeżeli chcemy, aby nasze danie było bardziej kolorowe, zamiast czerwonej papryki możemy dodać zieloną.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię

Kroki postępowania

1
Czosnek ciekamy w plastry, cebulę i pomidory kroimy w większą kostkę. Bakłażana obieramy ze skóry i również kroimy w grubszą kostkę. Bakłażana należy pokroić w dwa razy grubsza kostkę niż pomidora, bo ma 2 razy więcej wody.
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
2
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej czosnek i cebulę. Smażymy bardzo krótko. Patelnia nie może być zbyt gorąca.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
3
W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę średniej wielkości. Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory i zwiększamy delikatnie ogień. Patelnię podlewamy odrobiną wody, żeby pomidory delikatnie dusiły się.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
4
Następnie dodajemy na patelnię paprykę, a na koniec dokładamy pokrojonego bakłażana. Po paru minutach, w razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Całość doprawiamy kminkiem, papryką słodką i ostrą oraz dodajemy kilka ziaren kolendry. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
5
W czasie gdy warzywa smażą się na patelni przygotowujemy oliwki. Oliwki odsączamy z zalewy i każdą kroimy wzdłuż na pół. Oliwki wrzucamy na patelnię do smażących się warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie wykładamy na talerze i podajemy.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto
6
Podajemy. Smacznego!
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 46: Warzywa na patelnię foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak