Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek chałwowy
Kroki postępowania
Wyjmujemy, wałkujemy na grubość ok 5 mm, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 10 min w temp. 170 st.
Brzeg: Migdały rozdrabniamy na mąkę, dodajemy cukier i dalej ucieramy. Gdy migdały z cukrem dobrze się połączą, ciagle mieszając, dodajemy likier oraz olejek. Miksować do otrzymania zwartej kulki, gdy wyjdzie za sucha dodać odrobine ciepłej wody, gdy zbyt klejąca - odrobine cukru pudru.
Białka ubić na sztywno i połączyć z przygotowanym marcepanem.
Szprycą wyciskac na podpieczony brzeg formując spód.
Piec kolejne 10-15 min w temp. 170 st.
Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać chałwę na przemian z mlekiem.
Wyłożyć na dżem
Po zastygnięciu masy czekoladowej ubrać wg upodobania.