Przepis i sposób przygotowania na: Amanda ciasto !!!
Oddzielić białka od żółtek .Żółtka ubić z połową cukru na puszystą masę .Białka ubić na sztywną pianę , w połowie ubijania dodać po łyżecce cukru (wykorzystujemy całą drugą połowę cukru ).Pianę z białek delikatnie wymieszać z masą żółtkową oraz z przesianą przez sitko mąką . Masę wlać do wysmarowanej formy i piec przez 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Gdy ciasto się upiecze i ostygnie przekroić wzdłuż na dwie części , obie części posmarować dżemem .
Krem !!!
Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia . Do śmietany dodać śnieżkę i ubić na sztywno. Do gotowej śmietany dodać ostudzoną galaretkę. Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na 10 min. Na patelni rozpuścić margarynę następnie dodać wiórki i uprażyć na złoty kolor . Na wcześniej posmarowany biszkopt położyć połowę kremu , przykryć drugą częścią biszkoptu a resztę kremu wysmarować na wierzch ciasta , wyrównać powierzchnię ciasta i posypać prażonymi wiórkami .
Ciasto na parę godzin aby stężało !!!
Smacznego :)