CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM

CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 gram
  • mąka żytnia

    200 gram
  • szpinak mrożony

    200 gram
  • woda letnia

    200 ml
  • jogurt naturalny

    100 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • drożdże suche

    1 szt
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM
Mąki odważamy i wsypujemy do misy .Dodajemy drożdże,cukier,sól i letnią wodę zmieszaną z jogurtem naturalnym.Odmrożony szpinak rozdrabniamy , odsączamy i dodajemy do mieszanki chlebowej.Mieszamy robotem ok 5 minut i dodajemy 3 łyżki oliwy(lub oleju).jeszcze chwilę mieszamy aż ciasto będzie odchodziło od misy .
Krok 2 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM
Ciasto chlebowe przekładamy na stolnicę ,lekko zagniatamy formując kulę i odkładamy do miski wysmarowanej oliwą.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40-60 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ,jeszcze raz krótko zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej oliwą foremki.Przykrywamy i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.Ciasto podczas wyrastania spryskuję woda ,aby wierzch nie wysechł .
Krok 4 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM
Piekarnik nagrzewam do 200 st.C i spryskuję wodą (butelka z rozpylaczem).Wstawiam foremkę do piekarnika i piekę ok.50 minut.Podczas pieczenia kilka razy spryskuję wodą wnętrze piekarnika.Chleb nie jest wewnątrz wysuszony (piecze się z parą).
Krok 5 - CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI ZE SZPINAKIEM
Upieczony chlebek wyjmuje z piekarnika i po chwili z foremki.Studzę go na kratce.Jeśli spód chleba jest wilgotny wkładam na 10 minut jeszcze do piekarnika na kratkę bez foremki,aby podsuszyć spód.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anulka69

19.04.2017 19:40
nie ma jak domowy chlebuś

Habibi

30.06.2016 08:01
Też piekę podobny :)

Smaczna_B

18.07.2015 17:43
SUPER CHLEBUŚ! Jestem miłośniczką domowego , zdrowego chleba!

Bernadeta1

19.06.2015 21:30
na pewno bardzo smaczny a jeszcze ze szpinakiem to coś na moje smaki

gosia56

16.05.2015 10:34
na pewno pyszny chlebek;)

adelajda

03.05.2015 08:25
najlepszy domowy :)

IZABELA29

28.04.2015 16:42
baRDZO APETYCZNY

Motorek

27.04.2015 08:34
bardzo dobry

pestka

21.04.2015 15:05
świetny pomysł!

Asik32

03.04.2015 12:17
Chciałabym taki chlebek mieć na awoim talerzyku:-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat