Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną

Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • włoszczyzna

  • ogórki kwaszone

  • boczek wędzony

    plastry
  • rosół wołowy

  • cebula

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • ziele angielskie

  • liść laurowy

  • pieprz czarny mielony

  • grzyby suszone

    20 g
  • sól morska

  • musztarda sarepska

  • olej

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną
Mięso kroimy w plastry, a następnie rozbijamy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną
Następnie kroimy ogórki w paski, cebulę w pióra. Rozbite mięso przyprawiamy solą morską oraz pieprzem. Na tarce (grube oczka) ścieramy marchewkę, pietruszkę i seler, które będą nam potrzebne do sosu. Następnie wrzucamy warzywa na patelnię i podsmażamy, Do sosu dodajemy 2 liście laurowe i ziele angielskie ( 3 kulki), a także rosół wołowy oraz posiekane suszone grzyby.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną
Rozbite zrazy smarujemy musztardą sarepską, kładziemy plasterek boczku, pokrojoną cebulę w piórka i kilka słupków ogórka kiszonego- całość zawijamy, okładamy plastrami boczku i spinamy wykałaczkami . Zrazy obsmażamy na oleju rzepakowym (obie strony), potem przekładamy zrazy do sosu i w nim duszą się 1- 1,2 h.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 20: Zrazy z szynki w boczku z sosem grzybowym i kaszą gryczaną
Kaszę przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą w proporcji 1 : 2 (tzn. 1 szklanka kaszy, 2 wody). Do kaszy dodajemy masło (dzięki temu ziarenka nie będą się kleiły) i kostkę rosół wołowy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę (nie powinna się mocno gotować!).

Tak przygotowane zrazy podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.
Doradca Smaku
W tym przepisie wyjątkowo należy dopuścić do tego, aby warzywa się lekko rozgotowały. Dzięki temu powstanie idealny sos do zrazów.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat