Przepis i sposób przygotowania na: Sernik porzeczkowy bez pieczenia
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wody i schładzamy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywną pianę.
W innym pojemniku ubijamy serek waniliowy z galaretkami pomarańczowymi
Łączymy masę serkową z masą śmietanową, dokładnie mieszamy i dodajemy czarne porzeczki. Wstawiamy masę do lodówki.
Biszkopty układamy w tortownicy. Na biszkoptach kładziemy masę, na wierzchu układamy czerwone porzeczki i zalewamy paroma łyżkami galaretki truskawkowej, tylko tak, żeby przykryło porzeczki. Wstawiamy do lodówki i jak galaretka na cieście stężeje dopiero wlewamy resztę galaretki- dzięki temu porzeczki nie będą wypływać.
Sernik przed podaniem powinien stać co najmniej 3 godziny w lodówce