Przepis i sposób przygotowania na: Stek wołowy z sosem pieprzowym
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w pieprzu. Rozgrzać oliwę na patelni grillowej i smażyć mięso około 4-5 minut z obu stron. Położyć mięso na talerz, oprószyć solą i przykryć folią aluminiową.
Sos do ziemniaków: Jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem
Sos pieprzowy: Wlać brandy na patelnię po stekach i zeskrobać to co zostało na patelni z mięsa. Podgrzewać około 0,5 minuty aż płyn się zredukuje o połowę. Wlać sok ze steków, który mięso puściło, gdy było przykryte folią, dodać śmietanę. Gdy sos zgęstnieje, zestawić patelnię z ognia, doprawić sola i pieprzem ziarnistym rozdrobnionym w moździerzu.
Ziemniaki przekroić na krzyż (ale nie do końca). Polać sosem jogurtowym. Steki polać sosem pieprzowym. opłukane liście sałaty położyć na talerz, dodać pokrojone na pół pomidorki. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek