Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na pierogi

mąka pszenna 350 g
gorąca woda 125 ml
olej 1/4 szkl
sól szczypta

farsz

mięso wołowe/ugotowane/ 200 g
mięso wieprzowe ugotowane 250 g
kapusta kiszona 200 g
cebula biała 3 szt
płatki pomidorów szczypta
sól szczypta
bazylia szczypta
Czosnek suszony Prymat szczypta
oregano szczypta
cebula szczypta
pietruszka szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
olej szczypta

sos

mrożone grzyby 1 szkl
śmietana 30% 200 ml
mąka pszenna 1 łyżka
bazylia świeża 5 listków
woda 3/4 szkl
sól szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.

3. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy najpierw mięso, a później cebulkę z kapustą. Masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami.

4. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

5. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

6. Grzybki mrożone podsmażamy na maśle. Gdy zaczną się rozmrażać, podlewamy je wodą i dusimy ok 10 minut.. Słodką śmietankę mieszamy z mąką i przez sitko dolewamy go grzybów. Świeżą bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

7. Pierogi podajemy polane sosem grzybowo - bazyliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 18.03.2015 15:35
I ja mam ochotę na te pierożki:)
nogawkuchni 18.03.2015 14:52
Oj zjadłoby się takich rewelacyjnych pierogów z takim pysznym farszem.
w mojej kuchni 18.03.2015 12:52
pyszne danie do zjedzenia
R'n'G Kitchen 18.03.2015 12:49
Pyszności
Aleksandra/Olcia 18.03.2015 12:24
aż czuję ich zapach
Ola1young 18.03.2015 12:17
pyszne,lubie takie pierożki
wwwiolka 18.03.2015 10:56
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak