Sposób przygotowania

1. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.

2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy się lekko zezłoci, dodajemy odsączoną z nadmiaru wody kapustę kiszoną i jeszcze chwilę podsmażamy. Studzimy.

3. Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy najpierw mięso, a później cebulkę z kapustą. Masę mięsną doprawiamy do smaku ziołami.

4. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

5. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

6. Grzybki mrożone podsmażamy na maśle. Gdy zaczną się rozmrażać, podlewamy je wodą i dusimy ok 10 minut.. Słodką śmietankę mieszamy z mąką i przez sitko dolewamy go grzybów. Świeżą bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

7. Pierogi podajemy polane sosem grzybowo - bazyliowym.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    wwwiolka

    Bardzo fajny przepis.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    pyszne,lubie takie pierożki
  • 1
    dsc_1104
    Opublikowano

    Aleksandra/Olcia

    aż czuję ich zapach
  • 1
    logo
    Opublikowano

    R'n'G Kitchen

    Pyszności <3 Napatrzeć się nie mogliśmy i jutro u nas też pierogowo ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    w mojej kuchni

    pyszne danie do zjedzenia
  • 1
    original
    Opublikowano

    nogawkuchni

    Oj zjadłoby się takich rewelacyjnych pierogów z takim pysznym farszem.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    I ja mam ochotę na te pierożki:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !