Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa drobiowa czosnkowa z cebulką i oregano
Jelita nakładamy na końcówkę do nadziewania (ze wzgl. na ich mały kaliber musimy użyć odpowiednio wąskiej końcówki lub użyć do napełnienia lejka). Jelita baranie są bardzo kruche, więc nadziewamy je bardzo powoli i dokładnie. Jeżeli zaczną wysychać trzeba nawilżyć je wodą, inaczej mogą przy nadziewaniu pękać. Gotowe kiełbaski parzymy w wodzie o temp. 75*C przez ok. 15 minut.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry, a następnie na rozgrzanym oleju podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę nacinamy, z każdej strony posypujemy ostrą papryczką i delikatnie podsmażamy na patelni lub na grillu. Gotową kiełbasę podajemy z cebulą i posiekanym oregano, utłuczonymi ziemniakami i surówką lub z ulubionymi sosami i chlebem.
SMACZNEGO :)