Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na sałatkę dla 2 osób

  • mątwa

    300 g
  • fenkuł

    1 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • koperek

    2 łyżki
  • rukola

    2 garście
  • sól

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka

Składniki na sos

  • oliwa z oliwek

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • papryczka chili

    1/2 szt
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • koperek

    1 łyżka
  • sól

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą
Przygotowanie sosu:
Papryczkę chili drobno siekamy (można dodać mniej niż ½ sztuki), czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sos sojowy i sok z cytryny. Dodajemy posiekany koperek, papryczkę i czosnek oraz musztardę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą
Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do miski posypujemy odrobiną soli, dodajemy posiekany koperek i polewamy połową przygotowanego sosu. Mieszamy.
Krok 3 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą
Mątwę płuczemy i usuwamy z niej błonkę/skórę, która najczęściej jest na całej długości z jednej strony. Następnie kroimy mątwę w cienki paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
Krok 4 - Lekka sałatka z fenkuła z mątwą
Cebule kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę podsmażamy mątwę (jeśli na patelni zostało mało tłuszczu dodajemy łyżkę oliwy). Mątwę smażymy kilka minut – ok. 4-6 często przewracając ją na drugą stronę. Pamiętajcie, że mątwa jeśli jest poddawana zbyt długiej obróbce termicznej stanie się twarda i gumowa!
Na talerzach układamy rukolę, którą polewamy sosem. Na rukolę nakładamy fenkuł, podsmażoną cebulę i mątwę. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy gałązkami kopru.

Sałatkę można jeść na zimno i ciepło!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

09.01.2017 21:57
Mistrzostwo

Ada-Gaba

20.05.2016 21:51
wspaniała sałatka

Klausia

24.03.2016 23:39
nawet nie wiem co to mątwa :D

wyattearp

15.03.2015 16:45
może być smaczna

ada.la

15.03.2015 15:49
perfekcyjna sałatka

Edith85

15.03.2015 12:46
robi ogromne wrażenie

Malinka

15.03.2015 12:40
Wow, robi wrażenie i wizualne, i smakowe!

Ania84

15.03.2015 12:11
ekskluzywne danie

IKrakowianka

15.03.2015 11:19
świetna jest ta sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat