Tulipan

Tulipan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    10 szt
  • cukier

    1,5 szkl
  • cukier puder

    5 łyżek
  • mak suchy

    1/2 szkl
  • mąka

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 opak
  • śmietana 24%

    1/2 l
  • woda

    2 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO 1
8-białek, szkl cukru, ubić pianę na sztywno, w czasie ubijania dodać cukier.
Gdy piana jest ubita, dodać mak, pół szkl mąki, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Piec 30 minut.
CIASTO 2
8-żółtek +2 całe jajka, 0,5 szkl cukru ubić na puszystą masę, dodać niepełną szkl mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Upiec i przekroić placek na pół.
KREM
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić w 2 szkl gotowanej wody.
Tężejącą galaretkę powoli dodawać do śmietany.
Gdy masa zaczyna gęstnieć,przekładać nią placki.
Biszkopt, na to wyłożyć trochę kremu.
Na krem ciasto makowe, znowu krem i druga połowa biszkoptu.
Wierzch biszkoptu cienko posmarować kremem i posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aleksa123

27.10.2011 11:25
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat