Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

dynia
155 gram-po obraniu
cukier1
1 łyżeczka
woda
50 ml
jajko
3 sztuki
mąka pszenna
3/4 szklanki
cukier
1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki

Nadzienie

dżem porzeczkowy
1/3 słoika
śmietana 30%
200 gram
cukier puder
1 łyżeczka
brzoskwinie w puszce
2 połówki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią

Kroki postępowania

1
Ciasto: Dynię pokroić w małą kostkę, dodać cukier wodę i zagotować. Gotować do miękkości, a potem jeszcze chwilę aż cała woda odparuje, ale uważać aby nie przypalić dyni. Zblendować i dla pewności przełożyć na 5 min na sitko aby woda mogła odcieknąć. Ostudzić.
Krok 1 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
2
Do miski wbić jajka i ubić je z cukrem. Dodać dynię i dobrze wymieszać.
Krok 2 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
3
Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i partiami dodawać do miski z jajkami i dynią i mieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników.
Krok 3 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180 st około 20-25 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić w spokoju przez 5 minut. Następnie przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon jak tradycyjne ciasto na roladę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia
Krok 4 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
5
Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto rozwinąć i rozsmarować dżem.
Krok 5 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
6
Następnie delikatnie rozsmarować bitą śmietanę,
Krok 6 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto
7
Ułożyć kawałki brzoskwini na jednym z krótszych końców. Ściśle zwinąć w roladę. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 7 - Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.03.2015 16:19
świetny deser :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak