Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    115 g miękkiego
  • cukier

    250 g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • jajko

    2 duże
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany

  • mąka

    300 g
  • kakao

    60 g
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • cukinia

    około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

  • olej z pestek winogron

    1/2 szklanki
  • olejek waniliowy

    kilka kropel
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię potarta na grubych oozkach i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę lub tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja związku z tym, że piekłam w tortownicy - piekłam aż 60 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

•100 g gorzkiej czekolady
•40 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Robert10

09.04.2012 16:20
bardzo apetyczne

iwona332

19.07.2011 11:53
super

IlonaAlbertos

15.12.2010 21:38
Wygląda bardzo apetycznie :)

gryczyn

27.08.2010 10:17
Pięknie wygląda, ciekawe, jak smakuje.

Emilia21

13.08.2010 16:03
całkiem apetycznie wygląda;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat