Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasteczka ryżowe

5.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki ryżowe
40 dag
jajko
3 sztuki
cukier
1 szklanka
wiórki kokosowe
80 gram
masło lub margaryna
250 gram
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mąka
1,5 szklanki
dżem malinowy
do dekoracji
dżem morelowy
do dekoracji

Porada

Ja użyłam dżemu z dyni oraz dżemu malinowego, oba własnego wyrobu

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka ryżowe

Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę smaruję tłuszczem i układam ciasteczka. W środek każdego nakładam odrobinę dżemu i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 15 min. Wyjmuję, czekam chwilę by lekko przestygły i układam na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 09.03.2015 15:09
fajny przepis,na pewno pyszniutkie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak