Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowa
Kroki postępowania
Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Przesypać do miseczki i wystudzić.
Cebulę obrać, pokroić dowolnie, wrzucić z masłem na patelnię, zeszklić.
Czosnek obrać, posiekać. Wrzucić do cebuli i smażyć chwilę na małym ogniu, aż czosnek zacznie pachnieć, uważać aby nie przypalić! Zdjąć z ognia.
Pietruszkę i marchew obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do rosołu i gotować 5 minut. Następnie wrzucić zawartość patelni do garnka. Wsypać mannę, zamieszać i gotować całość jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodać serek topiony, przyprawić do smaku,
Zupę rozlać do szklaneczek, posypać grzankami i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.