Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka curry z indykiem, warzywami i kuleczkami jaglanymi
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy kuleczki jaglane.
Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie 1 część kaszy gotujemy w trzech częściach wody z dodatkiem soli i łyżeczki masła.
Po ugotowaniu, dodajemy do niej 1 łyżeczkę curry, mieszamy i delikatnie studzimy.
Następnie formujemy w dłoniach kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, cynamon oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy.
Oczyszczonego ze ścięgien i włókien indyka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą.
Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało aromatu i wyrazistości marynaty.
Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę curry i doprawiamy całość solą morską, pieprzem czarnym oraz cayenne.
Całość podajemy z upieczonymi kuleczkami jaglanymi i świeżą zieleniną.
Życzę smacznego! :)