Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos grzybowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 200 gram
cebula biała 1 sztuka
kostka bulionu grzybowego 1 sztuka
masło 4-5 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Sos grzybowy najlepiej smakuje podany z kopytkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowy

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut, następnie wraz z wodą przelać do garnka i ugotować. Gdy będą już miękkie wyjąć je z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę, następnie dodać pokrojone grzyby. Wszystko razem podsmażyć i pod koniec oprószyć mąką. Do garnka z wywarem po ugotowanych grzybach dodać kostkę grzybową i rozpuścić ją. Na patelnię z cebulą i grzybami cienkim strumieniem wlewamy bulion grzybowy ciągle mieszając. Następnie całość przelewamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy śmietanę. .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 05.03.2015 12:14
smaczny i aromatyczny
agnieszka214 03.03.2015 14:16
bardzo smacznie wyszedł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak