Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na kruchym spodzie
Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z przygotowanego ciasta odkrajamy 1/4 i odkładamy na później. Resztę ciasta wałkujemy, tak aby przykryło dno blachy grubość około 5 cm.
Masa makowa
Mak sparzyć i zmielić przez maszynkę. Do garnka postawionego na małym ogniu wrzucamy posiekaną na drobne kawałki margarynę, dodajemy mak, cukier, miód, olejek migdałowy i wbijamy po jednym jajku cały czas energicznie mieszając, aby jajka się nie ścięły. Wszystko razem podsmażamy, na koniec dodajemy orzechy, rodzynki, skórkę z pomarańcza.
Tak przygotowaną masę makową ciepłą wykładamy do blachy na surowe ciasto.
Z pozostawionego ciasta formujemy wałeczki grubość około 1 cm i wykładamy na masę makową tworząc szachownicę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.