Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kalafior

    1 kg
  • łosoś wędzony

    220 g
  • ser gruyere

    20 g

Sos beszamel

  • masło

    40 g
  • mąka pszenna

    40 g
  • mleko

    500 ml

Do smaku

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz biały mielony

  • zioła prowansalskie

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Sos beszamel:
W garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy - ok. 3-4 min (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie ostawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem białym i solą morską.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Kalafiora oczyszczamy, myjemy i dzielimy na większe różyczki równej wielkości. Wkładamy do garnka z zimną, osoloną wodą i wstawiamy na ogień. Kalafior gotujemy al dente. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Do foremek do zapiekania wkładamy różyczki kalafiora. Posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Kalafior polewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Na wierzchu układamy łososia pokrojonego w paski i ponownie polewamy sosem. Następnie posypujemy startym serem.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Foremki wstawiamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy gdy ser się rozpuści i przyrumieni (po ok. 9 minutach).
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 23: Zapiekanka z kalafiora i łososia pod beszamelem
Gotową zapiekankę podajemy udekorowaną listkiem bazylii. Smacznego.
Doradca Smaku
Do przygotowywania białych sosów (np. beszamel, śmietanowych) używajmy białego pieprzu – dzięki temu nie będzie widać w białym sosie czarnych drobin.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

01.03.2015 16:17
moje smaki:) muszę koniecznie wypróbować

Madzialena

26.02.2015 16:03
Przepyszna i szybka w przygotowaniu, dodałam oprócz kalafiora także brokuł ;-) smacznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat