Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z ośmiornicy
Do dużego garnka wlewamy 4 łyżki oleju i wkładamy ośmiornicę. Obraną całą cebulę dodać do ośmiornicy, a także 4 plasterki obranego imbiru i wodę. Przykrywamy pokrywką i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny.
Pozostałe warzywa obieramy i kroimy. Seler w plasterki a czosnek, resztę imbiru i cebulę w kostkę. Pomidory kroimy na cząstki.
Po ugotowaniu ośmiornicy wyjmujemy ją z garnka aby trochę ostygła i kroimy na plasterki. Korpus odkrawamy od macek i też kroimy w kawałki. Same końcówki macek zostawiamy nieco dłuższe.
Sos po gotowaniu ośmiornicy redukujemy na gazie, tak by zostały około 4 łyżki, będzie bardzo esencjonalny.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy dodajemy pokrojony czosnek, imbir i cebulę, mieszając smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy seler naciowy, chwilę razem przesmażamy i dodajemy szczyptę curry. Zalewamy wszystko pokrojonymi pomidorami. Prużymy około 10 minut.
Pokrojoną ośmiornicę dodajemy do sosu z warzywami wraz ze zredukowanym sosem i gotujemy jeszcze razem 5 minut. Następnie dodajemy masło rozprowadzając je w sosie. Na koniec przed podaniem posypać pokrojonymi listkami mięty. Na talerzu podać z cząstką cytryny do skropienia.