Biszkopt z wiśniami

Biszkopt z wiśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • wiśnie

    40 dag
  • mąka

    0,25 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy do nich obie mąki i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy po łyżce piany z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej maśle i wysypanej mąką( lub wyłożonej pergaminem) blaszki. Wiśnie oprószamy mąką i układamy na cieście( dzięki temu nie opadną na dno). Ciasto pieczemy około 30- 35 minut w temp. 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

24.12.2013 09:07
smaczny deser

IKrakowianka

22.12.2013 19:30
super ciasto

Kate131

27.06.2012 08:12
pysznosci

Renata34

31.12.2010 13:51
oryginalny

Renata34

31.12.2010 13:51
oryginalny

Iwusia

12.08.2010 19:26
Biszkopcik .... czyli to co lubię :)))

Margo1

12.08.2010 10:20
Dobry biszkopt na dodatek z wiśniami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat