Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki w pikantnym sosie
W misce łączymy trzepaczką miód z masłem orzechowym, oliwą, sokiem z cytryny i skórką startą z 1/2 cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , posiekaną drobno 1/2 cebuli, pokrojoną drobno papryczkę chili bez nasionek. Wszystko dokładnie mieszamy dodając jeszcze odrobinę pieprzu i soli.
Polędwiczki obtaczamy w marynacie i zostawiamy w misce przykrytej folią około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczkę z marynaty , ale jej nie wylewamy. Polędwiczkę posypujemy majerankiem i obsmażamy na patelni z każdej strony. Do reszty marynaty dodajemy wino, 1/2 posiekanej bardzo drobno cebuli i podlewamy powstałym sosem podsmażoną na patelni polędwiczkę. Dusimy polędwiczkę jeszcze około 25-30 minut (jeśli płynu będzie mało dodajemy trochę wody). Przed podaniem polędwiczki kroimy na plastry i podajemy z ryżem lub kaszą.