Przepis i sposób przygotowania na: tort mefisto
Mąke przesiać..
Żłótka utrzeć z cukrem na pulchną masę..
Z białek ubić pianę i wyłożyć na utarte żółtka..
Wsypać mąke i lekko wymieszać aby składniki utworzyły jednolitą masę..
Włożyć cisto do wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 21 cm. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180\"C przez ok. 40 min ;]]
Masa:
Jajka ubić ze szklanką cukru na parze [ pojemnik z jajkami wstawić do miski z gorąca wodą ] aż cukier się rozetrze..
Kakao rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do ubijanych jajek..
Połączyć i wystudzić..
W makutrze rozetrzeć kostkę masła i stopniowo dodawać mase jajecznOkakaową cieągle mieszając..
Biszkopt przełożyć dwukrotnie masą..
Proponuję udekorować bitą śmietaną i więniami z konfitur ;]]