Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowy sernik na zimno
Każdy blat lekko nasączyć przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny . Do 150 ml bardzo ciepłego mleka wsypać połowę przygotowanej porcji żelatyny deserowej i krótko zmiksować . Połowę serka wymieszać z cukrem i letnią żelatyną a następnie wylać na pierwszy blat. Odstawić do lodówki aby masa serowa stężała .Gdy serek zacznie tężeć położyć na nim drugi blat lekko docisnąć.
Zagotować kompot wiśniowy razem z owocami , odstawić wsypać galaretkę wiśniową i dobrze wymieszać .Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na wyłożony blat i przykryć trzecim serduszkowym blatem .Na koniec wymieszać mikserem drugą połowę sera i cukru , rozpuścić w mleku resztę żelatyny , dodać ją do sera i jeszcze raz zmiksować , aby nie było grudek. Tężejący ser wyłożyć na trzeci wyłożony blat , szybko wyrównać i udekorować sercowy torcik. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.