Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku III, odc: 17: Boeuf strogonow po Michelsku

5.0
(48)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

wołowina
300 g
rosół wołowy
500 ml
cebula
1 szt.
pieczarki
100 g
ogóreczki konserwowe Smak
kilka szt.
Sklep Prymat
wino białe wytrawne
50 ml
przecier pomidorowy
50 ml
śmietana kremowa 30% lub 36%
40 ml
masło
20 g
oliwa

Zasmażka

masło
20 g
mąka
20 g

Do smaku

Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Strogonow najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej, ale można ją też zastąpić bardziej ekonomicznym rostbefem wołowym, ligawą czy też inną częścią mięsa wołowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku III, odc: 17: Boeuf strogonow po Michelsku

Kroki postępowania

1
Wołowinę kroimy w cienkie paski wzdłuż włókien, doprawiamy delikatnie świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym, a następnie obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie (przez około 3-4 minuty).
Krok 1 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
2
Mięso smażymy partiami (tak, żeby poszczególne kawałki nie dotykały się) i przekładamy do oddzielnego naczynia. Mięso będzie później duszone w sosie, więc nie musi być mocno przysmażone.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
3
Przygotowujemy zasmażkę: w garnku powoli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy aż całość utworzy gładką masę. Rosół wołowy zagęszczamy lekko przygotowaną zasmażką. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry, a ogóreczki konserwowe w niewielkie plasterki. Cebulę wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy wołowinę.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
4
Po około 1-2 minutach dokładamy pieczarki i doprawiamy solą, papryką słodką oraz rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolorowego pieprzu. Całość podlewamy białym winem oraz rosołem wołowym zagęszczonym zasmażką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Powoli wlewamy śmietanę. Na koniec kroimy i dorzucamy plastry ogóreczków. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aby delikatnie odparować sos.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
5
Odłożone wcześniej mięso oddzielamy od zbędnego tłuszczu i soków. Tak przygotowane przekładamy na patelnię i dodajemy masło, żeby zagęścić sos.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto
6
Całość przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 2 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak