Doradca Smaku III, odc: 17: Boeuf strogonow po Michelsku

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc: 17: Boeuf strogonow po Michelsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • wołowina

    300 g
  • rosół wołowy

    500 ml
  • cebula

    1 szt.
  • pieczarki

    100 g
  • ogóreczki konserwowe

    kilka szt.
  • wino białe wytrawne

    50 ml
  • przecier pomidorowy

    50 ml
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    40 ml
  • masło

    20 g
  • oliwa z oliwek

Zasmażka

  • masło

    20 g
  • mąka

    20 g

Do smaku

  • papryka słodka mielona

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku
Wołowinę kroimy w cienkie paski wzdłuż włókien, doprawiamy delikatnie świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym, a następnie obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie (przez około 3-4 minuty).
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku
Mięso smażymy partiami (tak, żeby poszczególne kawałki nie dotykały się) i przekładamy do oddzielnego naczynia. Mięso będzie później duszone w sosie, więc nie musi być mocno przysmażone.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku
Przygotowujemy zasmażkę: w garnku powoli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy aż całość utworzy gładką masę. Rosół wołowy zagęszczamy lekko przygotowaną zasmażką. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry, a ogóreczki konserwowe w niewielkie plasterki. Cebulę wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy wołowinę.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku
Po około 1-2 minutach dokładamy pieczarki i doprawiamy solą, papryką słodką oraz rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolorowego pieprzu. Całość podlewamy białym winem oraz rosołem wołowym zagęszczonym zasmażką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Powoli wlewamy śmietanę. Na koniec kroimy i dorzucamy plastry ogóreczków. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aby delikatnie odparować sos.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku
Odłożone wcześniej mięso oddzielamy od zbędnego tłuszczu i soków. Tak przygotowane przekładamy na patelnię i dodajemy masło, żeby zagęścić sos.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc: 17:  Boeuf strogonow po Michelsku
Całość przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 2 minut.
Doradca Smaku
Strogonow najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej, ale można ją też zastąpić bardziej ekonomicznym rostbefem wołowym, ligawą czy też inną częścią mięsa wołowego.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat