Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • antrykot wołowy

    2 steki
  • kabaczek

    1 szt.
  • cebula szalotka

    1 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    7 szt.
  • masło

    60 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • śmietana 30%

    150 ml
  • olej słonecznikowy

  • musztarda rosyjska

    1 łyżeczka
  • gorczyca biała cała

  • estragon

  • pieprz biały mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
Kabaczek obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i gorczyca całą. Smażymy, aż kawałki będą miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
Pomidory koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do usmażonego kabaczka i patelnię zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
Szalotkę kroimy w pióra. W rondlu rozgrzewamy połowę przygotowanego masła i smażymy na nim szalotkę. Gdy cebula zeszkli się, wlewamy białe wino. Czekamy aż sos się zredukuje, a następnie dodajemy musztardę i śmietanę. Całość zagotowujemy i doprawiamy estragonem. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
Steki doprawiamy z obu stron solą i pieprzem białym. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Steki średnio wysmażone smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Steki krwiste po 1,5 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę dodajemy masło i smażymy zgodnie z wybranym stopniem wysmażenia.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
Steki podajemy z przygotowanym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

29.10.2017 10:03
Pyszne mięsko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat