Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi
Kroki postępowania
Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier.
* jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut.
* Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.
Życzę smacznego! :)