Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

CHLEB BEZGLUTENOWY Z CEBULKĄ

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana
100 gram
mąka ryżowa
200 gram
kasza jaglana
100 gram
Mix mąki
300 gram
ziemniaki ugotowane
300 gram
cebula biała
4 sztuki mała
olej do smażenia
2 łyżki
drożdże suche
1 i 1/2 paczki
cukier trzcinowy
1 łyżka
sól
1 i 1/2 łyżki
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
siemię lniane
3 łyżki
woda gazowana
500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: CHLEB BEZGLUTENOWY Z CEBULKĄ

WYKONANIE:

Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Żelatynę zalać wrzątkiem 1/3 wody. Siemię lniane zmielone zalać szklanką gotującej wody. Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy, zamiast mąki ryżowej i gryczanej też można zmielić ryż i kaszę. Cebulkę obrać pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Suche składniki ( oprócz drożdży) wszystkie wymieszać, dodać przestudzone ziemniaki, cebulkę, siemię lniane i żelatynę, wymieszać i dodać drożdże i dolewać stopniowo wodę ( najlepiej gazowaną żywca) około 40 C temperatury tak, aby ciasto było jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrobić i przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką gryczaną foremkę ( 40 na 11 cm wysokość 7 cm) odstawić do wyrośnięcia ( niech podwoi swoją objętość). Piekarnik nagrzewam na 200 C. Wstawiam chleb i po około 15-20 m zmniejszam temperaturę na 180 C i piekę jeszcze 30 minut. Wykładam na kratkę metalową, na której chleb stygnie aż będzie zimny. Dopiero wtedy kroję.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak