Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 40 dkg
żeberka wieprzowe 50 dkg
woda zimna 2 litry
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
por (biała część) 1 sztuka
ziemniaki 5-6 sztuk
cebula biała 2 sztuki
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 3 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek 5 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Porada

Najlepiej smakuje w chłodne dni, gdyż jest rozgrzewająca.

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Kroki postępowania

1
Żeberka umyć, włożyć do garnka 5l i zalać 2 litrami wody - doprowadzić do wrzenia. Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Por kroimy w kółka. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy warzywa i całość gotujemy około 15-20 minut na niewielkim ogniu.
Krok 1 - Grochówka foto
2
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Groch moczymy całą noc w zimnej wodzie lecz jeśli nie ma takiej możliwości zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Boczek wędzony kroimy w grubszą kostkę. 2 żabki czosnku obieramy i kroimy w kółka.
Krok 2 - Grochówka foto
3
Po 20 minutach do wywaru dodajemy ziemniaki, groch, wędzony boczek, czosnek i liść laurowy. Całość gotujemy około 1,5 godziny. Gdy groch i ziemniaki są miękkie dodajemy majeranek i wegetę oraz sól i pieprz do smaku wg uznania. Pozostałe ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę prosto do zupy. Gdy całość jest dobrze doprawiona garnek z zupą zdejmujemy z ognia i obiad gotowy.

Smacznego :)
Krok 3 - Grochówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak