Do garnka wkładamy udka kurczaka, można zamiast drobiu użyć boczku. Wkładamy obraną marchew i pietruchę. Wlewamy wody tylko tyle ile jest niezbędne, by pokryła mięso i gotujemy prawie do miękkości. Po obgotowaniu, odstawiamy z ognia, udka można wydrylować z kości (jeśli boczek, to pokroić w kostkę). Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do startych warzyw i mięsa w garnku dorzucamy pokrojona drobno cebulę. Gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy średnią cukinię uprzednio obrana i pokrojoną w drobną kostkę. Szatkujemy kwiaty dyni lub cukinii, w całości, nawet z łodyżkami i środkami. Dorzucamy do garnka, także dokładamy pokrojonego, bez skóry pomidora lub dwa. Gotujemy, a pod koniec , gdy już wszystko będzie miękkie, pomidor się nieco rozgotuje, wsypujemy posiekaną zieleninę, głównie natkę pietruszki i koperek. Doprawiamy przyprawami. Z margaryny i mąki na patelni przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do bigosu, chwilę jeszcze gotując.