Rogaliki z jagodami

Rogaliki z jagodami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jaja

    3 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka

    4 szklanki
  • drożdże

    1/2 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z odrobiną mąki i cukru. Dodajemy 1/4 szklanki podgrzanego mleka i dokładnie mieszamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie. Resztę mleka należy podgrzać i dodać do niego cukier i masło.schłodzić a następnie dodać mąkę i wlać rozczyn oraz jajka. Masę wyrobić na ciasto.. Wyrobione ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia aż na godzinę w dość ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkujemy je i wycinamy trójkąty, do środka wkładamy odrobinę jagód w syropie lub dżemu jagodowego. Rogaliki smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat