Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany masą serową.
2. Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno piec w tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka.(Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą,żeby nie zgęstniało).
3.Upieczone i wystudzone pierniki przekroić na pół.
4.Masło utrzeć z cukrem,jajkami i serem.Przełożyć do garnka i cały czas mieszając gotować 10 minut.Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do gorącej masy,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.Masę serową lekko przestudzić.
5.Krążki piernikowe przekładać na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy.
6.Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak aby powstała gęsta papka,dodać masło i gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać do połączenia się składników,aż polewa będzie gęsta i szklista.
7.Polewą udekorować ciasto i odstawić do stężenia,najlepiej na całą noc do lodówki.