Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piernik przekładany masą serową.

5.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasta

cukier
1 szklanka
miód
1 szklanka
mleko
1 szklanka
masło lub margaryna
30 dag
mąka tortowa
4 szklanki
jajko
6 sztuk
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
amoniak
1 płaska łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 kopiasta łyżeczka
Sklep Prymat
rodzynki
pół szklanki
orzechy włoskie
pół szklanki

Masa serowa

ser biały
1 kg
cukier
półtorej szklanki
masło lub margaryna
25 dag
jajko
2 sztuki
mleko
5 łyżek
mąka ziemniaczana
2 kopiaskie łyżki

Polewa

cukier
3 łyżki
kakao
3 łyżki
masło lub margaryna
3 łyżki
gorąca woda
odrobina

Porada

Ciasto najlepiej przekładać w zamkniętej tortownicy.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik przekładany masą serową.

1.Masło,mleko i cukier zagotować i wystudzić.Do zimnego dać żółtka,przyprawę do piernika,przesianą mąkę z sodą i amoniakiem , dokładnie zmiksować.Wsypać drobno pokrojone orzechy i rodzynki.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
2. Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno piec w tortownicy o średnicy 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia,przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka.(Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą,żeby nie zgęstniało).
3.Upieczone i wystudzone pierniki przekroić na pół.
4.Masło utrzeć z cukrem,jajkami i serem.Przełożyć do garnka i cały czas mieszając gotować 10 minut.Mąkę wymieszać z mlekiem i wlać do gorącej masy,dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.Masę serową lekko przestudzić.
5.Krążki piernikowe przekładać na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy.
6.Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,tak aby powstała gęsta papka,dodać masło i gotować na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i mieszać do połączenia się składników,aż polewa będzie gęsta i szklista.
7.Polewą udekorować ciasto i odstawić do stężenia,najlepiej na całą noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 20.12.2016 08:04
Dziękuję:)
gusia1000 14.04.2015 23:56
Znakomite ciasto.
ada.la 05.02.2015 18:05
ciekawy piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak