Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka zapiekana z sosem śmietanowo serowym
Czy mieszkają z Wami miłośnicy brukselki? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo ta zapiekana brukselka sprawi, że pokochają to warzywo jeszcze bardziej. Zapiekana brukselka to świetny pomysł na rodzinną kolację.
Brukselki myjemy, większe kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselkę, mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 15-20 minut pod przykryciem.
Przygotowanie sosu śmietanowo serowego:
W misce mieszamy śmietanę z musztardą, pokruszonym serem pleśniowym i 2 jajkami. Dodajemy świeżą, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos wylewamy na podpieczone brukselki. Odkryte naczynie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekamy przez ok. 20-25 minut aż wierzch się ładnie zarumieni. Podajemy ciepłe.