Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe burgery drobiowe.

5.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna
3 szklanki
mleko ciepłe
1 szklanki
drożdże
3 dag
masło
5 dag
sól
1 płaska łyżeczka
Sklep Prymat
jajko
1 sztuka
ziarna sezamu
2-3 łyżki
cukier
2 łyżki
mąka pszenna
do posypania stolnicy

Mięso

filet z kurczaka podwójny
jajko
2 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
2-3 łyżki
bułka namoczona w mleku
1 sztuka
olej do smażenia

Dodatki

sałata zielona
kilka liści
ogórek zielony
1 sztuka
pomidor
1 sztuka
cebula
1 sztuka
ser żółty
6 plastrów
ketchup łagodny
majonez

Porada

Przepis na 6 sztuk.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe burgery drobiowe.

Kroki postępowania

1
Bułki: Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie do mąki dodać sól,masło i wyrośnięte drożdże.Zagniatać ciasto na stolnicy posypanej mąką,przez kilka minut,aż będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.Po tym czasie z ciasta uformować 6 okrągłych bułek.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.Sezam lekko docisnąć.
Krok 1 - Domowe burgery drobiowe. foto
2
Na dole piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą.Bułki wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni,do zrumienienia.
Krok 2 - Domowe burgery drobiowe. foto
3
Mięso umyć osuszyć i zmielić w maszynce razem z odciśniętą bułką.Do masy dodać jajka,przyprawić do smaku pieprzem i solą ziołową.Dokładnie wyrobić.
Następnie z masy formować okrągłe płaskie krążki i obtaczać w bułce tartej.
Krok 3 - Domowe burgery drobiowe. foto
4
Krążki mięsa smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony,do miękkości i zrumienienia.
Krok 4 - Domowe burgery drobiowe. foto
5
Warzywa umyć i dokładnie osuszyć,następnie obrać i pokroić w plasterki.
Bułki przekrawać i nakładać według uznania:warzywa,mięso,ser i ketchup lub majonez.Podawać.
Krok 5 - Domowe burgery drobiowe. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 24.12.2016 07:56
Dokładnie tak:)
gusia1000 14.04.2015 23:51
Domowe najlepsze.
Babeczka35 02.02.2015 08:27
Dziękuję i zapraszam:)
irenka 01.02.2015 20:10
ale pyszności,zjadłabym
RenataZ-et 01.02.2015 19:26
wygląda idealnie :D
Jadwiga/Jaga85 01.02.2015 18:43
Super wyglądają!
IwonaDD 01.02.2015 17:41
pychotka!!!!!!!
Aleksandra/Olcia 01.02.2015 17:40
100% domowy burger pycha
Marta Ryżek-Kalkowska 01.02.2015 17:40
Iza ale mnie kusisz!!!! Jak bym to zjadła to ty nie masz pojęcia :)
Gracer 01.02.2015 17:33
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak