Sos holenderski

Sos holenderski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2
  • bazylii

    1/2 łyżki
  • margaryny

    125 g
  • żółtka

    2
  • soku cytrynowego

    2 łyżki
  • śmietany kremówki

    125 g
  • koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka
  • szczypta cukru

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć, po usunięciu skórki pokroić w ćwiartki. Usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.
Margarynę roztopić i odstawić do wystygnięcia. Żółtka połączyć z sokiem cytrynowym, szczyptą soli i ucierać w ciepłej kąpieli, aż składniki się połączą. Powoli - po łyżeczce- dodawać margarynę, nie przerywając ucierania.
Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym, połączyć z masą żółtkową i wymieszać. Dodać pomidory.
Tak przygotowany sos doprawić do smaku solą, pierzem, potem wsypać bazylię i całość delikatnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agogo2

13.06.2011 23:53
dobre

kotlet

26.09.2010 20:50
pyszny sos

babeczka007

19.09.2010 21:32
fajny

Klaudia007

02.09.2010 15:04
ciekawe

annamariakowalczyk3

01.09.2010 22:13
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat