Deser śliwkowy z bitą śmietaną

Deser śliwkowy z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleka

    1/2 l
  • opakowanie budyniu waniliowego

    1
  • cukier

  • plastry babki orzechowej

    4
  • wytrawnego sherry

    5 łyżek
  • musu śliwkowego

    2 łyżki
  • posiekanych orzechów laskowych

    3 łyżki
  • śliwek z kompotu

    500 g
  • śmietany kremówki

    125 g
  • posiekanych pistacjii

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Budyń w proszku wymieszać dokładnie z 1 łyżką mleka. Następnie dodać go do pozostałej porcji wrzącego mleka. Całość gotować 1 minutę, stale mieszając. Budyń zdjąć z ognia, do gorącego wsypać cukier według własnego uznania.
Na dnie salaterki rozłożyć plastry babki orzechowej, skropić je sherry, a następnie rozłożyć mus śliwkowy. Posypać orzechami laskowymi. Połowę porcji śliwek z kompotu również umieścić w salaterce. Ciepły budyń zmiksować i wlać do salaterki. Deser odstawić w chłodne miejsce.
Śmietanę kremówkę ubić i przełożyć do szprycy. Ubitą śmietaną ozdobić schłodzony deser. Na wierzchu rozłożyć pozostałe śliwki. Następnie całość posypać posiekanymi pistacjami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Magda60

13.06.2011 23:24
dobre

Klaudia007

02.09.2010 15:03
muszę skorzystać z tego przepisu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat