Flaczki wołowe wg Buni :

Flaczki wołowe wg Buni :

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 kg mrożonych flaków wołowych ( takie oczyszczone w niedużych płatach )

  • 1/2 litra dobrego rosołu ( najlepiej ugotowany na drobiu i wołowinie ),2 marchewki ugotowane w rosole

  • cebula

    1 szt.
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki zalać osoloną wodą= zagotować i odlać wodę . Zalać ponownie - zagotować - gotować 10 minut- odlać. Po raz trzeci zalać lekko osoloną wodą i i gotować na małym gazie 1,5 godziny. Odcedzić .Sprawdzić przy krojeniu czy nie trzeba dodatkowo oczyścić. Pokroić w cienkie paseczki - taki makaronik i włożyć do rosołu razem z marchewką pokrojoną w słupki i zeszkloną na maśle - pokrojoną w piórka cebulą .Gotować jeszcze 30 minut .
Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni , rozprowadzić zimną wodą i zagęścić nią zupę. Doprawić pieprzem , curry, gałką muszkatołową i majerankiem .Podawać posypane natką pietruszki z pieczywem .
Można dodatkowo z mięsa na którym był gotowany rosół zrobić pulpety ( dodać trochę zmielonej wątróbki drobiowej ) i wkładać je do flaków .
Podpowiadam , że flaki najlepiej robi się na raty. Tzn : kiedyś przy okazji gotowania rosołu odlać sobie część i zamrozić z 2 marchewkami .Drugi raz kupić flaki ,ugotować je , pokroić i zamrozić . Trzeciego dnia zrobić pulpety z mięsa z rosołu .
Potem jak chcemy mieć flaki na obiad wyciągamy, rosół, porcję ugotowanych flaków , pulpety i tylko doprawiamy .A flaki gotują się same można to robić w dniu w którym robimy coś innego na obiad .Pulpety do flaków zrobimy niejako przy okazji jak będziemy robić pulpety na obiad w sosie ( tylko do tych kilku do flaków dodamy roztarte widelcem 2-3 usmażone wątróbki drobiowe - usmażone kiedyś na obiad i odłożone do takich celów ) .
Tym razem podawałam bez pulpetów bo po prostu się skończyły .Przepis na pulpety do flaczków podam przy okazji jak będę robić .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

27.05.2011 10:05
dawno nie jadłam

Misiek1

16.08.2010 09:18
Uwielbiam flaczki...

cukiereczek

15.08.2010 11:50
Pyszność

ZEWA

13.08.2010 10:11
Ale narobiłaś mi smaka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat