Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne polędwiczki z dorsza
Mięso dorsza jest lekkostrawne i delikatne. W tym przepisie ryba została upieczona w folii, nie smażona. Tak pieczony dorsz to świetne danie na obiad. Dorsz podany z sałatą lub ziemniakami to zdrowy posiłek.
Kroki postępowania
Polędwiczki z dorsza myjemy i osuszamy. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb.
Na górze układamy plasterek cytryny, a obok układamy kilka plasterków czosnku.
Polędwiczki zamykamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem najlepiej rybę schłodzić w lodówce, aby "przeszła" przyprawami.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy np. na mieszance sałat.