Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Delikatne polędwiczki z dorsza

5.0
(219)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Polędwica z dorsza z piekarnika, to wyjątkowy sposób na przyrządzenie tej ryby. Masło dodaje potrawie delikatności, natomiast cytryna doskonale podkręca smak. Delikatne polędwiczki z dorsza, to super pomysł na obiad lub kolację. Świetnie smakują w połączeniu z mixem sałat lub frytkami. 

Składniki:

polędwica z dorsza
2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
2 kawałki
cytryna
1 sztuka
czosnek
2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne polędwiczki z dorsza

Mięso dorsza jest lekkostrawne i delikatne. W tym przepisie ryba została upieczona w folii, nie smażona. Tak pieczony dorsz to świetne danie na obiad. Dorsz podany z sałatą lub ziemniakami to zdrowy posiłek.

Kroki postępowania

1

Polędwiczki z dorsza myjemy i osuszamy. Układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb.

Krok 1 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
2
Na każdym kawałku układamy gruby plasterek masła.
Krok 2 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
3

Na górze układamy plasterek cytryny, a obok układamy kilka plasterków czosnku.

Krok 3 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
4

Polędwiczki zamykamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przed pieczeniem najlepiej rybę schłodzić w lodówce, aby "przeszła" przyprawami.

Krok 4 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto
5

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy np. na mieszance sałat.

Krok 5 - Delikatne polędwiczki z dorsza foto

Polędwica z dorsza z piekarnika to świetny pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie lepiej jest postawić na dania z piekarnika niż te smażone. Polędwica z dorsza jest delikatna i soczysta dzięki pieczeniu w folii. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 25.01.2015 20:16
Przepyszne polędwiczki :)
Adam/ZUB3R 25.01.2015 19:46
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak