Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy słonecznikowiec
Kroki postępowania
Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 15 min w 180°C.
Upieczony biszkopt studzimy. Po ostygnięciu zdejmujemy (zdrapujemy) z niego wierzchnią skórkę i ścieramy na tarce ( będzie ona wykorzystana do dekoracji)
MASA SŁONECZNIKOWA:
Masło, margarynę, cukier, mleko rozpuszczamy w rondelku.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostygnięty budyń . Następnie dodajemy toffi.
Masę słonecznikową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt dodatkowo delikatnie poczujemy (ale niekoniecznie).
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier. Do ubitej, puszystej śmietanki wlewamy przestudzoną żelatynę. Szybko mieszamy.
Śmietankę wylewamy na masę słonecznikową, dokładnie rozprowadzamy po całości. Całość posypujemy pokruszonym biszkoptem. Odstawiamy do chłodu , by śmietanka zastygła.