Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po węgiersku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula biała 2 szt.
mąka
pierś z kurczaka 1 kg
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
jajko 2 szt.
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po węgiersku

Kroki postępowania

1
ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.
Krok 1 - Placki po węgiersku foto
2
dodajemy jajka, trochę mąki oraz sól, pieprz i słodką paprykę.
dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Placki po węgiersku foto
3
na rozgrzany olej dajemy masę ziemniaczaną (nakładamy 2 duże placki)
Krok 3 - Placki po węgiersku foto
4
pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę i przyprawić papryka slodką, solą i pieprzem.
na rozgrzany olej wkładamy pierś i smażymy.
Krok 4 - Placki po węgiersku foto
5
pierś podlewamy wodą i robimy sos.
wykładamy placek ziemniaczany na talerz, na to sos z piersi, następnym plackiem ziemniaczanym przykrywamy to i znowu możemy polać sosem według uznania.
smacznego
Krok 5 - Placki po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak