Pizza z filetem drobiowym

Pizza z filetem drobiowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    30 dag
  • olej

    3 łyżki
  • mleko

    130 ml
  • drożdże

    1/4 kostki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • jajko

    do posmarowania

NADZIENIE

  • filet z kurczaka

    1 podwójny
  • oliwki

    kilka na wierzch
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ser żółty

    ok 50 gram
  • rukola

    garść
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • sól ziołowa

  • olej do smażenia

  • bułka tarta

    do panierki
  • mąka

    do panierki
  • jajko

    do panierki
  • pomidor

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z filetem drobiowym
CIASTO:
Mleko podgrzewamy . Do letniego dokładamy pokruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy całość, by drożdże się rozpuściły. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko, pieprz i sól. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza z filetem drobiowym
Gotowe ciasto wykładamy na dużą blaszkę. Z ciasta formujemy koło o wyższych brzegach. Następnie brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Krok 3 - Pizza z filetem drobiowym

Fileta porcjujemy na mniejsze części. Delikatnie rozbijamy, i oprószamy przyprawami.
Krok 4 - Pizza z filetem drobiowym
Tak przygotowanego panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie smażymy go do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane drobiowe kotlety delikatnie studzimy.
Krok 5 - Pizza z filetem drobiowym
Przestudzone kroimy w paski o szerokości około 1 cm.
Uformowane ciasto drożdżowe smarujemy koncentratem pomidorowym.
Krok 6 - Pizza z filetem drobiowym
Następnie układamy na nim pokrojonego w plasterki pomidora. Na pomidora wykładamy pokrojone filety. Pomiędzy kawałki mięsa nakładamy pokrojone oliwki. Całość wstawiamy do piekarnika na około 30 minut (180˚C).
Miedzy czasie ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Nakładamy go na wierzch pizzy na 5 minut przed końcem pieczenia. Gdy ser się rozpuści pizzę wyjmujemy. Wierzch posypujemy obficie rukolą.
Pizzę podajemy z dodatkiem ketchupu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

08.11.2016 18:11
Świetna :)

Grazyna0211

14.09.2016 10:21
smaczna pizza

ben-ka

18.08.2016 22:42
Bardzo apetyczna !

Jagódka77

08.07.2016 13:00
dla mnie rewelacja

gusia1000

23.01.2015 00:42
Swojska najlepsza.

pestka

20.01.2015 12:12
bardzo smaczna

alaaa

20.01.2015 11:39
Fajna pizza taka kolorowa, aż ślinka leci.

2milutka

20.01.2015 11:37
Wspaniale wygląda jak malowana

Habibi

20.01.2015 11:10
niezwykle apetyczna :)

cooked

20.01.2015 10:08
ciekawie się prezenuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat