Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pierogi z dynią
Kroki postępowania
Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Całość delikatnie podlewamy wodą (około ¼ szklanki) i dusimy do miękkości. W trakcie ogrzewania dodajemy cukier waniliowy. Gdy dynia jest już miękka, a jabłka się rozejdą dodajemy galaretkę. Nadzienie dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku. Gotowe odkładamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, sól i mieszamy. Formujemy kopczyk. Następnie wykonujemy wgłębienie w którym umieszczamy jajko oraz olej.
Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy letnią wodą. Odsączone porcjujemy na talerze. Polewamy śmietaną i oprószamy cukrem. Podajemy.