Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik makowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mak 25 dg
cukier 1 szklanka
jajko 8 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olejek migdałowy 3 krople

Dekoracja

polewa czekoladowa
płatki migdałowe

Porada

Polewe mozna przygotowac samemu z gorzkiej czekolady i masla.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowy

Kroki postępowania

1
Mak zalać na noc mlekiem gorącym lub wrzatkiem. Rano trzy razy zmielic.
Krok 1 - Torcik makowy foto
2
Oddzielic bialka od zoltek. Zoltka utrzec z cukrem, a bialka ubic na sztywna piane.
Krok 2 - Torcik makowy foto
3
Do maku dodac żoltka, bulke tarta, kilka kropel olejku migdalowego, wymieszac oraz ubita piane i delikatnie wymieszac.
Krok 3 - Torcik makowy foto
4
Mase wlac na dowolna forme, ja uzylam 23 cm na 25 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni przez 45-50 minut.
Krok 4 - Torcik makowy foto
5
Po upieczeniu i ostygnieciu placka, polecam polac go polewa czekoladowa i posyac platkami migdalow.
Krok 5 - Torcik makowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 05.10.2016 14:14
interesujący przepis
Jagódka77 03.01.2016 13:04
jest mak i to mi wystarczy
tytka 12.01.2015 09:54
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak