Przepis i sposób przygotowania na: Bałwanki świąteczne
Gdy będzie już piana, dodajemy łyżką cukier puder i dalej ubijamy, nie może być żadnych grudek. Na koniec dodajemy sok z cytryny i delikatnie zamieszamy kilka razy. Dodajemy barwnik niebieski, mieszamy.
Wkładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dwie nachodzące na siebie kulki.
Pieczemy w 140 stopniach około 45-50 minut.
Lukier:
Cukier puder wsypujemy do miski i dolewamy po łyżce wrzątku, szybko mieszamy i znowu dolewamy do rozpuszczenia go w wodzie. Dodajemy tyle cukru, żeby konsystencja była gęsta i lejącą.
Rozdzielamy do miseczek lukier i barwimy go szczyptą kolorowych barwników.
Gdy bezy będą już zimne dekorujemy lukrem bałwanki.