Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ze śliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka pszenna ile zabierze
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
śliwki węgierki
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku
masło do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ze śliwkami

1. Śliwki umyć, każdą przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę.
2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić.
3. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.
4. Rękoma urywać kawałek ciasta. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego śliwkę węgierkę, zlepić tak, żeby cała śliwka była otoczona ciastem.
5. Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
6. Masło roztopić.
7. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 24.01.2016 21:38
mniam kluseczki ze śliwkami - aż mi ślinka poleciała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak