Ciasto rabarbarowe z imbirem

Ciasto rabarbarowe z imbirem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 180 g mąki.

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody

  • 200 g miękkiego masła

  • 160 g cukru

  • 50 g masła

  • 50 g cukru (dałam brązowy

  • 100 g mąki

  • cukier puder

  • imbir świeży

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1 łyżeczki
  • rabarbar

    400 g (pokrojony na 2 cm kawałki)
  • jajka

    3 szt. (roztrzepane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać imbir w proszku, cukier a po chwili mąkę, wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą). Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

19.08.2010 23:53
Pyszne,lubię z rabarbarem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat