Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z grillowanym serem halloumi i krewetkami

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

rukola 400 g
ser halloumi 125 g
krewetki duże 10 szt
papryka czerwona 1 szt
pomidorki koktajlowe 150 g
orzechy włoskie 30 g
pestki słonecznika 3 łyżki
bazylia cytrynowa 1 łyżka

Składniki na marynatę/dressing

oliwa 50 ml
sok z limetki 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
mięta świeża siekana 2 łyżki
papryczka chili 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowanym serem halloumi i krewetkami

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku, mięty i papryczki chili. Podzielić ją na dwie części. Krewetki umyć i obrać zostawiając ogonki. Ser halloumi pokroić w plastry zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty dodać do krewetek (marynować ok. godziny).
Orzechy i słonecznik prażymy na patelni.

Paprykę kroimy w kostkę. Rukolę płuczemy i zostawiamy aby obciekła. Na talerzu, układamy suchą rukolę, pomidorki przerojone na pół, paprykę żółtą i czerwoną.

Na mocno rozgrzanej patelni jednocześnie smażymy halloumi i krewetki wyjęte z marynaty z obu stron na złoty kolor.

Krewetki i ser dodajemy do sałatki, posypujemy wszystko prażonymi orzechami i słonecznikiem, bazylią cytrynową i polewamy marynatą, w której był ser.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak