Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 3 szkl.
gorąca woda ile zabierze
sól do smaku
olej rzepakowy 1 łyżka

~ FARSZ

kapusta kiszona 1,5 kg
grzyby suszone 1 szkl.
grzyby leśne 1/2 kg
cebula 2 duże
olej rzepakowy
Owoc jałowca cały Prymat 10 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4
ziele angielskie 7-8 szt.
kminek 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna
przyprawa w płynie
Czosnek suszony Prymat

Porada

Do farszu można dodać łyżkę roztartego w dłoniach majeranku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku (troszkę soku zachować), przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kminek. Ugotować do miękkości.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
2
Grzybki suszone zalać w słoiku gorącą wodą, lekko zakręcić i odstawić na kilka godzin do spęcznienia. Przelać do niewielkiego rondelka, nakryć i ugotować do miękkości. Wylać na sitko i odcedzić, ale zachować wywar.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
3
Świeże mieszane grzybki obgotować (mrożone) lub użyć takich z lekkiej zalewy solnej (ze słoika), bardzo dokładnie odcedzić.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
4
Zmielić dobrze odciśniętą kapustę (wybrać z niej liście i ziarna) i oba rodzaje grzybów, dosypać .pieprzu, czosnku granulowanego, nieco przyprawy warzywnej i całość skropić niewielką ilością przyprawy w płynie - wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
5
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wywarem z grzybów i udusić do miękkości. Dodać farsz i ogrzewać, stale mieszając, aż troszkę odparuje. W trakcie duszenia można całość podlewać wywarem z grzybów i ew. doprawić do smaku.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
6
Farsz przełożyć do salaterki, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał.
Krok 6 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto
7
Mąkę zaparzyć mocno ciepłą wodą z dodatkiem soli oraz łyżki oleju - zagnieść elastyczne ciasto, nakryć miseczką i pozostawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Rozwałkować, wykroić średnie kółka, nadziać farszem i sklejać dokładnie.
Gotowe pierogi układać na czystych i suchych ściereczkach.
Gotować partiami w lekko osolonej wodzie, po wyłowieniu i osączeniu wymieszać z roztopionym klarowanym masłem.
Krok 7 - Pierogi z kapustą i grzybami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 28.12.2014 11:52
Mniam,uwielbiam :-)
Kulinarna Ja 27.12.2014 20:02
uwielbiam!
gosia561 27.12.2014 14:09
jak u babci
w mojej kuchni 27.12.2014 12:19
pierogi apetyczne a kminek lubię w takich daniach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak