Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE
CIASTO:
Wszystkie składniki siekamy, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Wkładamy na ok. 30 minut do mrożenia.
MASA SEROWA:
Miękkie masło miksujemy z żółtkami i 1 szklanką cukru.
Do masy dodajemy łyżka po łyżce zmielony ser, a na sam koniec wsypujemy budynie i wlewamy olejek – dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając 0,5 szklanki cukru.
Ubite dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżka.
Blachę smarujemy tłuszczem, obsypujemy delikatnie mąką.
Spód wylepiamy 3/4 ciasta kakaowego, a na nie wylewamy masę serową.
Górę pokrywamy resztą ciasta – można zetrzeć , pokruszyć , albo cieniutko rozwałkować i przykryć.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 60-70 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!