Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaszaczek z polewą czekoladową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 3,2% 1 l
masło 200 g
cukier 1 szklanka
kasza manna 1 szklanka
cukier wanilinowy 16 g
herbatniki 250 g
skórka pomarańczowa 50 g

Polewa

czekolada mleczna 2 tabliczki
wrzątek 3 łyżki
sok z cytryny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaszaczek z polewą czekoladową

1. Mleko podgrzewamy z dodatkiem masła, cukru i cukru wanilinowego, tak aby się rozpuściły. Następnie grzejemy na wolnym ogniu, gdy zacznie lekko wrzeć, powoli, partiami, ciągle mieszając trzepaczką wsypujemy kaszę. Cały czas mieszamy dopóki nie spęcznieje (przez około 5-7 minut). Gdy masa będzie gęsta wrzucamy skórkę pomarańczową i szybko mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

2. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 30 cm wykładamy 2 warstwy herbatników. Następnie wylewamy masę. Wyrównujemy i przykrywamy 1 warstwą herbatników.

3. Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do rondelka. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy wrzątek. Podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając, aż całkiem się rozpuści. Gotową polewę równomiernie rozprowadzamy na cieście.

4. Wierzch posypujemy według uznania perełkami cukrowymi lub posypką (można pominąć ten krok). Odstawiamy ciasto na około 30-40 minut do lodówki aż całkowicie stężeje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 25.12.2014 19:48
fajne ciacho
Krzysztof15 25.12.2014 16:02
świetny deser
cooked 25.12.2014 15:50
musi być smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak